Podere La Vigna: Met de Brunello-wijnboer naar de slager.

Adriano Rubegni van Podere La Vigna

Brunello di Montalcino in hartje Toscane behoort tot de beste wijnen van Italië en laat menig wijnhart sneller kloppen. Altijd vanwege zijn klasse en vaak óók vanwege een herinnering aan een heerlijke (wijn)reis… TIP: inclusief een paar adresjes voor je volgende Toscaanse vakantie!

De camper slingert en doet een hoop stof opwaaien voordat we bovenop de heuvel zijn bij Podere la Vigna. Het wijnhuis dat we vandaag bezoeken ligt slechts een paar kilometer van Montalcino vandaan. Ik ben geen Italiaans talenwonder, maar Podere la Vigna betekent zoiets als Boerderij van de wijn. Met zo’n naam zitten we altijd goed! We komen uit bij een mooi huis waar als eerste de vrolijk springende hond opvalt. Die kwispelt en blaft waardoor wijnboer Adriano eens een kijkje komt nemen. We hadden een afspraak gemaakt en een gulle glimlach en een ferme handdruk heten ons welkom.

Adriano spreekt geen Engels en wij spreken geen Italiaans dus het wordt een ‘met handen en voeten’ gesprek. Het mooie is dat je bij wijn vooral je zintuigen laat spreken, dus de geuren, smaken en het gevoel delen we toch wel.

We beginnen onze rondleiding in de wijngaard. De 4 ha Sangiovese (klein maar fijn!) stokken staan er keurig bij, op een hoogte van 340 meter en worden met de hand geoogst. Adriano Rubegni en zijn vrouw Sonia doen alles zelf en toen de wijnboerderij in 1973 werd gekocht waren hier al enkele zeer oude wijnranken aan de bomen vastgegroeid. Zoals een getrouwde vrouw de boom is die haar man ondersteund, zo waren de wijnranken hier vroeger getrouwd met de boom. Als support. Het logo op de wijnflessen van Adriano en Sonia komt van dit plaatje: Als een eerbetoon naar hoe de wijnranken vroeger in dit gebied groeiden. Een symbool voor het huwelijk tussen de wijnrank en de zorg van de wijnboer. Een van de wijnen van Podere La Vigna heet zelfs Maritato, oftewel getrouwd. Wat een mooi verhaal om de dag mee te beginnen…

Terug in de wijnkelder proeven we het verhaal van support en huwelijk terug in de wijnen:

Podere La Vigna Brunello: Wat opvalt is hoeveel fruit deze wijn heeft! Sappige kersen en verse bosvruchtjes en viooltjes, maar ook structuur en het kruidige en stoere tabak van de houtrijping. Deze wijn heeft rijpe tannines en een heerlijk lange dromerige afdronk.  De gisting in rvs vaten verraadt de fruitexplosie, de rijping van 3 jaar daarna in eikenhouten vaten en nog eens minimaal half jaar fles ’rust’ resulteren in de juiste balans van dit alles. Ideaal bij gegrild rood vlees en wild gerechten. Kan makkelijk 10-20 jaar bewaard worden.

Podere La Vigna Brunello Riserva: Deze rijpt nog een jaar langer en geeft bovenop het sappige kersen fruit en kruidige nog meer diepte, laurier, rijpe bramen en kruidnagels. Dijk van een wijn, mond vullend en blijft er dan ook minutenlang rondhangen. Fantastisch bij klassieke wild gerechten en pasta met verse truffel.

De eerder genoemde Maritato zit al wel op fles, dit is een sjieke fruitbom door een klein beetje Merlot bovenop de Sangiovese die hier heer en meester is. Een fantastisch huwelijk tussen 2 druiven waarbij de Merlot de ’ondersteunende’ is!

Als we met dezelfde zwaaiende armen proberen uit te leggen dat we honger krijgen van deze mooie wijnen, gaat het ineens over de slager een dorp verderop in San Quirico d’Orcia. Dat is een must see als we zo van eten en drinken houden. Nee, niet met de camper! Stap maar bij mij in! Hij heeft zelf ook nog wat vlees nodig. Dus we stappen in, onderweg krijgen we nog even de VIP tour door het Toscaanse landschap hier en eenmaal in Orcia aangekomen, zijn we niet de enigen die honger hebben!

Halleluja het lijkt wel alsof het morgen 1e kerstdag is in Toscane.

Wat is dit fantastisch. Een kind in een snoepkraam, dat gevoel. Je kijkt je ogen uit, het ruikt naar worst, naar vers, gebraden, gebakken vlees, hele gesprekken over vlees met gebaren want in Italië bij de slager sta je niet in de rij om ASAP buiten te staan met je onsje worst. Nee, hier is eten onderdeel van discussie, van het leven, het lijkt wel een toneelstuk: het water loopt me nu nog in de mond als ik eraan terug denk.

We genieten van de toneelstukjes en als we eindelijk aan de beurt zijn wijzen we aan wat we willen en dat het iets meer of groter mag. Adriano wijst ook wat aan en roept iets naar de slager, die vervolgens een bordje op de toonbank zet. Blijkt een rollade van buikspek te zijn, nog warm, net uit de oven.

Slagerij Sapore di Val d’Orcia in San Quirico.

Met meer dan genoeg voor een week Italiaans genot vertrekken we weer richting Podere La Vigna. Daar zorgen we voor de nodige Brunello toevoer om de Bistecca Fiorentina te begeleiden. We worden uitgezwaaid, de hond krijgt nog een aai en dan gaan we blij en hongerig naar de lunch.

Die is bij La Fonte vlakbij Pienza. Een traditioneel Toscaanse Agriturismo inclusief restaurant. Voor de niet-kampeerders een heuse aanrader, alleen al voor de heerlijk pure gerechten. Qua ligging is La Fonte ook het ideale vertrekpunt om de omgeving te ontdekken!

En ga vooral eens kijken in prachtig UNESCO stadje Montalcino, ga wijn proeven bij Podere La Vigna en haal iets lekkers bij slagerij Sapore di Val d’Orcia in San Quirico.

Saluti!

Sandra

Waarom Brunello di Montalcino eigenlijk smaakt zoals die smaakt? Dat lees je in mijn volgende blog! Wil je deze unieke wijnen van Podere La Vigna thuis proeven? Stuur me dan gerust een berichtje.