De smaak van wijn: een stukje uitleg voor de thuisproevers🍷

Waarom smaakt wijn eigenlijk zoals ie smaakt?

Al ooit eens over nagedacht? Waarom smaakt mijn wijn eigenlijk naar kersen of vanille? Smaak van wijn is geweldig veelzijdig en de smaken die ik tijdens een proeverij met jullie samen ontdek hebben altijd een reden! Grofweg is die reden te verdelen in 3 dingen: de druif, herkomst en wijnboer. Elke wijn heeft een soort van paspoort zeg maar waarin je smaken kunt herkennen. Hieronder leg ik je kort uit hoe dat komt. Wie weet kun je hiermee vanavond zelf thuis aan de slag!  

THEORIE: EEN BEETJE ACHTERGROND INFO

Laten we beginnen. De druif voorop wat mij betreft, want dat is toch wel de hoofdrolspeler in het mooie verhaal van wijn!

1 Druif

De druif zorgt altijd voor wat we met een sjiek woord primaire aroma’s noemen. Deze fruit aroma’s herken je als je eerst eens aan de wijn snuffelt voordat je je eerste slok neemt. Bijvoorbeeld de stuivende geuren van kruisbes en gras van een frisse Sauvignon Blanc of het sappige zwarte bessenfruit als je een fles Cabernet Sauvignon opentrekt. Die komen dus van de druif zelf!

2 Herkomst

Dan is de plek waar de wijnstok groeit erg belangrijk. Hoe is het klimaat (koel of heet?), wat doet de boer in de wijngaard en wat is de ondergrond waar de druif met zijn voeten in staat? Als de wijnboer de druiven teelt in een beschermd herkomstgebied (bv DOC /Denominazione di Origine Controllata op z’n Italiaans) heeft ie ook nog eens een waslijst aan regels om rekening mee te houden. De maximale opbrengst van de wijngaard bijvoorbeeld.

3 Wijnmaker

En tenslotte: De druiven zijn geplukt en klaar om een heerlijke fles wijn te worden. Maar dan zijn er wéér heel wat keuzes te maken voor de vinificatie (= wijn maak proces). Gaat de wijn bijvoorbeeld gisten en rijpen in RVS vaten of houten vaten, om er maar eentje te noemen die nogal wat impact heeft op de smaak. Ook voor vinificatie gelden regels als je een bepaalde DOC op je etiket wilt laten prijken.

Al met al, geen luizenbaantje dus om wijnmaker te zijn. Mocht je nog twijfelen over een carrière switch, working 9 to 5 is hier niet aan de orde… 😉

DE PRAKTIJK: PROEVEN!

Voor elke wijn kun je dus smaken herleiden naar de druif, herkomst of wijnmaker. Hoe zou dan de Podere La Vigna Brunello di Montalcino DOCG uit mijn vorige blog moeten smaken? Deze wijn heeft altijd Sangiovese als druif, Toscane als herkomst en wordt door de wijnboer minimaal 2 jaar op hout gerijpt. Nou, de proef op de som. Daar gaan we!

1 De Druif: Brunello alias Sangiovese Grosso

Sangiovese is de belangrijkste druif van Italië en zeker van Toscane! Deze blauwe alleskunner kent vele varianten en als deze zijn voeten in Montalcino in de grond heeft staan hebben we het over de Sangiovese Grosso druif en noemen we hem Brunello.

Sangiovese staat o.a. bekend om zijn rijpe tannines en aroma’s van kersen.  Ja, check! Deze herken ik meteen in de Brunello van Podere La Vigna.

Leuk weetje: Sangiovese verandert fenomenaal van karakter door veroudering. Brunello zou staan voor brunette omdat ook de kleur van deze wijn iets meer weg krijgt van een brunette 😉.

2 De herkomst: Montalcino, in het hart van Toscane

Brunello di Montalcino DOCG

Brunello di Montalcino DOCG  is een relatief klein wijnbouwgebied in Toscane en ligt rondom Montalcino, een ommuurd stadje met een prachtige ligging op een heuvel zo’n 40km ten zuiden van Siena. Sinds 2004 is Montalcino onderdeel van het UNESCO werelderfgoed. Ik zou zeggen: ga zelf kijken waarom!

Het klimaat is Mediterraan, met hete droge zomers en de bodem bevat wisselend klei, kalk en tufsteen. Het grote geheim zit in het specifieke microklimaat rond Montalcino. Het is er in vergelijking met Chianti en Montepulciano warmer en droger, vooral dankzij de beschermende werking van de Monte Amiata ten zuiden van Montalcino, die bescherming biedt tegen hagel en storm.

Dit specifieke klimaat geeft de wijnen nog meer intensiteit en body. Precies wat een bewaarwijn nodig heeft.  En dat is precies wat ik proef: De Podere La Vigna is erg geconcentreerd. Dit komt enerzijds door de strenge selectie in de wijngaard maar ook omdat het klimaat meer body geeft aan de druiven.

3 Wijnmaker: Podere La Vigna

Om de wijnen goed te kunnen bewaren / ouderen (waar Brunello om bekend staat) moeten ze kwalitatief en geconcentreerd zijn. De strenge DOCG regels zorgen hier voor:

Voor Brunello di Montalcino DOCG geldt minimaal vier jaar rijping, waarvan twee jaar op hout. Een Brunello is dus al snel enige jaren oud voordat ie zijn weelderig smaken prijs geeft! In de Podere La Vigna verraadt de rijping van 3 jaar in eikenhouten vaten het kruidige en stoere tabak in de wijn. Nog eens minimaal half jaar fles ’rust’ geven structuur en deze 2 samen resulteren in de juiste balans en een heerlijk lange dromerige afdronk.

KLOPT HET?

De smaken in mijn glas komen inderdaad overeen met het verhaal van Sangiovese, Montalcino en de DOCG Brunello di Montalcino. Zo heeft elk glas wijn zijn eigen paspoort.  

Los van mijn verhaal hierboven zijn er nog veel meer dingen van invloed op smaak. Wat dacht je van het soort glas dat je gebruikt, oogstjaar, de temperatuur van de wijn of wat je erbij eet? Wil je hierover graag meer weten? Of wil je weten HOE je wijn proeft? Dat leg ik je graag uit tijdens een wijnproeverij bij je thuis zodra we weer mogen! Kun je niet wachten totdat we live kunnen proeven? Neem dan contact op voor een online workshop voor jou en je vrienden!

Bel, app of mail me gerust.

Voor nu fijne dag,

Sandra, Vinolijf