Wijn en Spijs in de lente: Asperges

Lente: Asperges en wijn.

Asperges zijn behalve heerlijk óók nog gezond én licht! Maar welke wijn serveer je eigenlijk bij asperges?

Asperges: Het wordt ook wel het witte goud genoemd. Sinds vorige week snap ik deze term want we kochten de ‘aller-aller-eerste’ lichting! En toen dacht ik héél eventjes dat ze misschien in een gouden mandje verpakt waren 😉. Zonder gekheid: alle respect en volkomen terecht die ‘’hogere’’ prijs want alleen al het werk voor het handmatig controleren en oogsten is bijzonder arbeidsintensief.

Terug naar de asperge zelf. Om te beginnen, asperges zijn heerlijk. Sappig, elegant en delicaat.

En dan is er nog een gunstig bijkomend effect: asperges zijn gezond! Asperges zitten boordevol vitaminen, zoals vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur en bevatten maar 19 calorieën per 100 gram! (Aldus aspergecentrum.nl)

Behalve de smaak geeft de komst van asperges ook de komst van de lente aan. Nou ja, enkele sneeuwbuien daargelaten dan dit jaar…

Voor de asperge- en lenteliefhebbers dus een moment om naar uit te kijken! Maar welke wijn drink je eigenlijk bij asperges? En waarom? Ik zet het hieronder voor je op een rij:

Klassieke asperges: Gekookte asperges met ham, ei en (room)boter.

We beginnen even met de klassieker. Asperges zijn van zichzelf erg puur, elegant en ingetogen van smaak. Daar hoort dus een elegante wijn bij. Mild, vriendelijk en romig. En vooral niet te heftig want dat zou de elegante asperges overheersen. Vandaar dat we voor deze klassieke bereiding uitkomen op Pinot Blanc uit de Elzas: milde zuren, zachte smaken! Een echte allemansvriend en vooral van asperges.

Asperges met verse gebakken zalm.

Een gerecht van asperges met verse gebakken zalm is iets voller van smaak. Hierbij kun je heel goed een frisse Verdejo uit Rueda serveren. Deze frisse witte maakt namelijk het vettige van de zalm licht verteerbaar en slaat een brug tussen de asperges en de zalm. Verdejo is trouwens ook top bij een salade met (groene) asperges.

Ben je meer een chardonnay fan, dan gaat dat ook prima, chardonnay is rond van smaak en heeft in niet al te koele gebieden ook milde zuren. Kies in dit geval wel voor een chardonnay zonder houtrijping zodat er nog genoeg frisheid overblijft voor de asperges.

Verdejo uit Rueda, een van mijn favorieten: bijvoorbeeld bij asperges met verse zalm

Asperges met gerookte zalm.

Asperges met gerookte zalm vragen door het rokerige van de zalm om een wijn met meer body. Hier is de asperge meer ondersteunend en zal de smaak van de vis iets overheersen. Zonder meer ook heerlijk en weer eens wat anders. Kies bij gerookte zalm voor een wijn met houtrijping. Chardonnay met hout gaat hier perfect. Let alleen wel op dat je wijn geen overdaad aan hout heeft, want er moet nog wel wat frisheid overblijven om tegengas te geven aan de zalm.

Al met al, voor elke asperge is er dus een goeie wijnmatch en voor elk wijntype is er een asperge recept!

Deze wijnen bestellen? Dat kan bij Vinolijf!

De 4 witte wijnen hierboven omschreven heb ik uiteraard voorgeproefd en kun je ook bij me bestellen! Je krijgt altijd een volledige omschrijving van de wijn inclusief wijnspijs tips.

Per fles of per doos (=6 flessen). Voor maandag avond besteld = vrijdag gratis* thuisbezorgd.                           

De wijnen:

Klassieke asperges:

Frankrijk: Elzas Pinot Blanc € 8,95 per fles. (Per doos -10% korting slechts €8,05 per fles).

Asperges met gebakken verse zalm:

Spanje: Rueda Verdejo € 7,50 per fles. (Per doos -10% korting slechts €6,75 per fles).

Frankrijk: Chardonnay zonder hout € 7,95 per fles. (Per doos -10% korting slechts €7,15 per fles).

Asperges met gerookte zalm:

Zuid Afrika: Chardonnay met houtrijping € 7,95 per fles. (Per doos -10% korting slechts €7,15 per fles).

Staat er jouw asperge recept niet tussen? Stuur me gerust een berichtje voor wijnspijs advies.

Fijne lente en geniet van het asperge seizoen!

Proost,

Sandra, Vinolijf

* Gratis bezorging bij een bestelling van minimaal 2 dozen, geleverd binnen 15km van Eersel. Ophalen in Eersel mag ook altijd.